• ΑΡΧΟΝΤΙΚO ΚΟΗΣ

    ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ, ΣΥΡΟΣ

  • ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ

     
    Το κτήριο είναι επιβλητικό με το μεγάλο του αέτωμα που καταλαμβάνει ολόκληρη την πρόσοψη. Βλέπει σε τρεις δρόμους, την οδό Θυμ. Σπερχειού, την οδό Οδυσσέως και την οδό Μήλου. Η υψομετρική διαφορά το κάνει διώροφο επί της οδού Οδυσσέως και τριώροφο επί της οδού Θυμ. Σπερχειού. Η τοιχοδομία στις δύο όψεις είναι επιμελημένη με μαρμάρινες πλάκες, ενώ στην πλάγια όψη, επί της οδού Μήλου είναι απλή με πέτρες και κονίαμα στους αρμούς. Πολύ προσεγμένη είναι η εσωτερική διαρρύθμιση του δευτέρου ορόφου, που αποτελεί την κυρίως κατοικία. Μαρμάρινη σκάλα οδηγεί στον όροφο αυτό και ωραιότατες τοιχογραφίες διακοσμούν τους διαδρόμους και την κεντρική αίθουσα.


    Διαβάστε την ιστορία όπως την διηγήθηκε η Γ' Τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης (Σχ. Έτος 2018-19).

     

    «Χτίστηκε από τον Ανδριώτη μάστορα Νικόλαο Λεονάρδου Καραβιώτη στα 1860-61.

    Η χρονολογία βρίσκεται στην είσοδο από την οδό Οδυσσέως και στο μπαλκόνι της κύριας όψης, όπου και τα αρχικά του πρώτου ιδιοκτήτη Χρήστου Νικολαΐδη, μεγαλέμπορου από την Κάρυστο. Ο ενιαίος όροφος πάτησε σε προϋπάρχον κτήριο στη γωνία της οδού Μήλου, που διαφοροποιείται αισθητά με το μπαλκονάκι και τα τρία ανοίγματα. Το μεγάλο αέτωμα διακοσμείται με πήλινα ακρωτήρια. Οι θολίτες των ανοιγμάτων σχηματίζουν τριγωνικά υπέρθυρα. Αξιοπρόσεχτη η οροφή στο κατάστημα οπτικών, με μεγάλα σιδερένια φουρούσια. Η οικία περιήλθε στον Ανδρέα Κοή, απόγονο ψαριανής ναυτικής οικογένειας.

    Το εσωτερικό της οικίας διακοσμούν εξαιρετικές οροφογραφίες που κέντρισαν το ενδιαφέρον μας, ιδιαίτερα αυτή στο σαλόνι του σπιτιού, αφού πρόκειται για αναπαράσταση κάποιων ημίθεων και θεών του Ολύμπου όπως και των πολεμιστών του 1821.
    Παρατηρήσαμε την οροφογραφία και είδαμε στο κέντρο έναν μεγάλο κύκλο που αφήνει τέσσερις γωνίες στις άκρες. Μέσα στον κύκλο δημιουργούνται οκτώ ανοίγματα που χωρίζονται με ανθεμωτές γιρλάντες και κοσμήματα. Από τα ανοίγματα προβάλλει ο γαλάζιος ουρανός και κάθε άνοιγμα φιλοξενεί έναν θεό του Ολύμπου, αλλά όχι και τους δώδεκα. Ο καλλιτέχνης επέλεξε τον Δία, τον Ερμή, τη Θέμιδα, τον Απόλλωνα, τη Δήμητρα, την Αθηνά, τον Ποσειδώνα και την Άρτεμη.

    Στις τέσσερις γωνίες της οροφής, που μένουν έξω από τον κύκλο, είναι ζωγραφισμένοι μέσα σε κυκλικά πλαίσια ήρωες της επανάστασης: ο Ρήγας Φεραίος, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Τα πλαίσια αυτά περιβάλλονται από πλοχμούς, δηλαδή φυτικά κοσμήματα με περιπλεγμένους βλαστούς. Τέλος, η οροφογραφία συμπληρώνεται από ζωγραφιστή ζωοφόρο, δηλαδή μία διακοσμητική ταινία που περιτρέχει την οροφή».




    Πηγές:
    Τραυλός Ιωάννης & Κόκκου Αγγελική, Ερμούπολη: η δημιουργία μιας νέας πόλης στη Σύρο στις αρχές του 19ου αιώνα, Αθήνα, Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος, 1980.
    Αγριαντώνη Χριστίνα & Φενερλή Αγγελική,, Ερμούπολη – Σύρος, Ιστορικό Οδοιπορικό, Αθήνα, ΟΛΚΟΣ, 2000.